torsdag 19 augusti 2010

Näringsministern och graviditetspengen

I går svarade Maud Olofsson på väljares frågor i Ring P1. En av frågorna berörde problemet med att många gravida kvinnor inte vill ta ut föräldraledighet i förskott fast de är trötta och behöver vila i slutet av graviditeten. Maud Olofssons svar var att Alliansen inte har någon politik för att komma till rätta med det problemet. Det stämmer inte alls.
Vi Kristdemokrater har länge sagt att vi borde införa en så kallad graviditetspeng under den sista månaden i graviditeten. Ingen ska behöva hänvisas till att ta ut föräldrapenning före barnets födsel. De pengarna behövs så väl efter förlossningen. Frågan om sjukskrivningar av gravida återkommer ständigt i debatten och bedömningarna har varit problematiska för läkare. När och på vilka grunder skall man kunna bli sjukskriven i slutet av graviditeten. Samtidigt finns det rekommendationer från såväl försäkringskassan som barnmorskor om att gravida bör ta det lite lugnare i slutet av graviditeten.
För oss Kristdemokrater står människors och familjers välmående högt upp på den politiska dagordningen och är inte en fråga som vi anser oviktig eller obetydlig. En graviditetspeng skulle innebära att gravida kvinnor skulle kunna få en lugnare tid före förlossningen och därmed också bättre möjlighet att förbereda sig inför den nya livssituation som ett litet barn innebär.
Jag kan bara beklaga att vår näringsminister inte känner till vårt förslag om graviditetspeng. Men okunskap kan naturligtvis fortfarande bytas mot kunskap för en fråga som berör så många kvinnor i Sverige kan ju knappast förpassas till något oviktigt hörn av den politiska spelplanen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar