fredag 2 juli 2010

Alf Svensson - ett lysande anförande i Örebro

Igår hade vi förmånen att lyssna på vår europaparlamentariker Alf Svensson. Han höll ett strålande anförande som handlar om globaliseringens möjligheter. I svallvågorna av detta har det emellertid uppstått problem kring integritet. Ett problemområde som knappast diskuterades i det gamla bondesamhället.
Alf Svensson väjer inte för att understryka de positiva avtryck som kristendomen har gjort i hela det västerländska samhället. Värderingar av icke-materiell karaktär. Det borde nämligen vara ganska uppenbart att varken en stat eller en individ kan vara värdeneutral. Jorden är inte rund och odelbar varken när det gäller de ekonomiska och finansiella värdena. En diskussion kring gemensamma värden är i det sammanhanget alltför frånvarande. Vi behöver värderingar för att inte världen skall krackelera. Att vägra att inse att i det sammanhanget så har kristendomens inflytande i vårt samhälle banat vägen för ett mer medmänskligt samhälle är enbart blåögt.
Han konstaterar också att det finns en västerlandets feghet. Religionsfobi finns och om den leder till att gemensamma värderingar förnekas - måste de förnekas.
Frågan är om värderingar måste härledas till religion? Oavsett vad man anser om det dogmatiska systemet så är det otvivelaktigt (prof Alf Ross) så att religion spelar en mycket stor roll när vi formulerar våra värderingar. Budorden är kanske en av vår tids viktigaste kulturarv (Slas). Detta är alltså ingenting som uttalats av ivriga kristdemokrater utan understrukits av författare och akademin.
Efter andra världskriget (då kommunism, marxism och nazism hade präglat Europa) var det viktigt att luta sig mot de kristna värdena vid uppbyggandet av ”det nya” Europa. Europas ledare drevs av kristen etik som de bar med sig. De kristna värderingarna lade grunden vid uppbyggandet av ett Europa där människovärdet upprättades och respekten för olika folkslag var grundläggande.
Alf Svensson underströk, med kraft, att världens ledare inte bara borde mötas för att tala om ekonomi utan också för att tala om gemensamma värden. Enbart ett handelsavtal och ekonomi kommer inte att räcka för att hålla samman Europa. Vi måste vara tydliga med att ställa krav på mänskliga rättigheter och lika värden för alla människor. FN:s krav på mänskliga fri- och rättigheter är en självklar grund och FN borde tillåta sig att skruva upp tonläget och ställa krav på andra länder. EU: möjligheter att påverka och ställa krav skall inte heller underskattas.
Han avslutade med att ställa en öppen fråga om vad människor egentligen kommer att minnas av vårt engagemang. Självklart kan vi inte veta detta, det enda vi vet är att vårt uppdrag är att göra vårt bästa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar