tisdag 1 juni 2010

Utrikespolitik med vänsterkrok!

Nu har vi fått ännu lite mer på fötterna när det gäller vänsterkoalitionens utrikespolitiska ställningstagande. Har man inte varit nervös förut så skulle man kunna bli det – på riktigt – nu!

Nu har vi nämligen fått veta att om de rödgröna vinner valet – måtte vi bli förskonade – kommer de att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser. Det skulle då bland annat innebära att USA skulle ta hem 25 000 soldater från Sydkorea. Ambassadör Sture Theorin (som under åren 2006-2008 ledde den internationella kommissionen som övervakar situationen på Koreahalvön) skräder inte på orden när han krasst konstaterar att:

"Det är ett grundrecept för den som vill destabilisera Ostasien, en av världens viktigaste tillväxtregioner. Det skulle få globala konsekvenser där valutakrisen i Europa skulle vara som bleke jämfört med vad som då skulle ske i hela världsekonomin".

Det är väl inte heller en alltför kvalificerad gissning att anta att där USA drar sig tillbaka kommer andra att flytta fram sina positioner. Ryssland, Iran och Kina är exempel på länder som inte brukar dra sig för att flytta fram positionerna i andra länder.

De rödgröna borde också ta sig en funderare över vad som händer i Afghanistan om utländska trupper lämnar landet. Biståndsarbetare kommer knappast att kunna fortsätta sitt viktiga humanitära arbete. Redan idag lever många biståndsarbetare farligare än många soldater inom de fredsbevarande styrkorna. Att lämna dessa humanitära hjältar helt utan skydd vore ett svek både mot civilbefolkningen och biståndsarbetarna.

Men, framförallt är det högst intressant att Mona Sahlin, Peter Eriksson och Lars Ohly inte nöjer sig med att bestämma över enbart svenskens vardag utan nu även ger sig på att styra upp Obama-administrationen. I vardagspråk brukar det kallas hybris. I detta fall en farlig sådan som skulle göra Sverige till en irrelevant aktör på den internationella arenan. Det är helt enkelt en självklar konsekvens av en utrikespolitik med vänsterkrok. Måtte vi bli bevarade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar