onsdag 2 juni 2010

"Ship to Gaza" - ett propagandajippo!

Det kan knappast ha undgått någon vad som har varit/är den stora nyheten de senaste dagarna. Svenska medier skildrar, i vanlig ordning, det stora propagandaprojektet ”Ship to Gaza” på ett helt okritiskt och obalanserat sätt. Alla journalister springer – i vanlig ordning – helt okritiskt på samma bollar. Vi känner igen det från all tidigare rapportering av Israel/Palestina-konflikten. Israel är ”den onde” och Palestina är ”den gode”.
Det vore onekligen trevligt om det gick att få någon form av balans i rapporteringen.

Det är väl alldeles självklart att vi fördömer våld och övergrepp. Att Israel har använt ett onödigt övervåld verkar också uppenbart, men ingen kan påstå att våldet är oprovocerat. Jag är också förundrad över att ingen svensk journalist har bemödat sig om att exempelvis rapportera att Israel har erbjudit sig att distribuera de 10 000 ton varor som finns på båtarna – genom de säkra lastbilstransporterna som de administrerar varje dag. Att påstå att israel blockerar all införsel av varor till Gaza är därför helt enkelt inte sant. De av oss som har varit och sett den gigantiska säkerhetsapparat som administrerar de 100-tals lastbilar med bistånd som släpps in i Gaza – varje dag - har svårt att förstå mediernas beskrivning av en total blockad.

Ingen svensk journalist har heller bemödat sig om att nämna om att i enlighet med internationellt erkända avtal mellan den Israeliska regeringen och Palestinska Myndigheter är havet utanför Gazas kust under israelisk säkerhetsansvar. Utländska fartyg är alltså inte tillåtet att införas i det här området. Naturligtvis visste ”fredsaktivisterna” detta, men var finns den journalist som vågar/vill ha ett granskande förhållningssätt vid sin rapportering och nämna detta?

Hamas har staten Israels utplånande högt upp på sin agenda. En självklar rätt är varje stats rätt att försvara sin nation och sin befolkning. Egyptens stängda gräns tycks inte heller vara något problem för den samlade opinionen. Hur kommer det sig att Egypten inte vill öppna sin gräns mot Gaza och stötta sina ”bröder”?

Det är emellertid helt uppenbart att ”Ship to Gaza” måste betraktas som ett av de mer framgångsrika propagandajippona på länge. Svenska journalister brukar emellertid hänvisa till att opartiskhet och saklighet inte bara är tomma ord utan honnörsord vid deras ”okritiska” rapporteringar. Det är säkert sant – när det gäller all rapportering utom den som berör Israel/Palestina-konflikten. Då är det tydligen opartiskt att skildra en ensidig och subjektivt färgad sida av konflikten.

2 kommentarer:

  1. Härligt! Bra att det finns vettiga bloggare bland allt skit. Ett mynt har som sagt två sidor, och det har åtminstone du förstått. Lycka till med din blogg!

    Mvh David

    SvaraRadera
  2. Tack Eva för din tydlighet! Stå på dig!

    SvaraRadera