torsdag 24 juni 2010

Barnkonventionen måste bli svensk lag

Häromdagen rapporterades om en 14-årig somalisk ung flicka som skulle utvisas från Sverige. Billströms hårdnackade inställning tydliggör vikten av att vi Kristdemokrater finns med i Alliansen. Det blir också tydligt att vårt krav på att barn skall undantas från Dublinförordningen är det enda rimliga. Det obegripliga människoöde som den här unga flickan har borde inte drabba någon. Det är svårt att inte bli både ledsen och upprörd.
Det är nu 20 år sedan Sverige – som ett av de första länderna – ratificerade FN:s konvention om barnets rättigheter, den så kallade barnkonventionen. Barnkonventionen är historiskt unik och slår fast att varje enskilt barn har vissa bestämda rättigheter. Vi kristdemokrater anser att barnkonventionens syfte och andemening måste avspeglas bättre i våra lagar och regler, liksom i rättspraxis. Nuvarande system garanterar inte barnets rättigheter på det sätt som avsågs. Därför föreslår vi att barnkonventionen införlivas, enligt norsk modell, i svensk lagstiftning.
I vår kamp för ett mänskligare Sverige är mottagandet av flyktingar och invandrare av mycket stor vikt. När människor flyr från krig, förföljelse eller svält måste vi vara öppna för att hjälpa dem. Barn och ungdomar som kommer ensamma till Sverige befinner sig i en mycket utsatt situation. Det märks inte minst genom det faktum att många ensamkommande flyktingbarn försvinner spårlöst och riskerar att hamna i prostitution, tvångsarbete eller brottslighet. När svenska barn far illa griper de sociala myndigheterna in och när ett svenskt barn försvinner anordnas skallgångskedjor. Men dessa höga skyddskrav gäller idag inte för flyktingbarnen, vilket också FN:s barnrättskommitté har kritiserat Sverige för.
Ensamkommande flyktingbarn behöver snabbt få ett tryggt och säkert boende i Sverige. Därför vill vi att samtliga Sveriges kommuner ska vara skyldiga att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Vi kan konstatera att vi i en undersökning från SIFO får stöd för detta då 81 procent av de tillfrågade svarade att de tycker att hemkommunen bör ta emot ensamkommande flyktingbarn.
Vi vill också att en god man med vårdnadsansvar ska förordnas inom 24 timmar från det att ett ensamkommande flyktingbarn har anlänt. För detta behövs det också en omfattande kampanj för att rekrytera gode män. Inget barn ska heller privatplaceras i något hem som inte genomgått en familjehemsutredning. Även om barnet säger sig känna familjen borde socialtjänsten alltid utföra samma rutin innan placering sker.
Inget barn ska riskera att sändas tillbaka till länder där deras rättigheter kränks. Tyvärr händer det idag inom EU att ensamkommande barn far illa. Sverige borde därför undanta barn från Dublinförordningens regler om att asyl ska sökas i första asylland. Sådana undantag är möjliga att göra och i ett mänskligare Sverige borde vi inte sända tillbaka barn till länder som Malta. Påtryckningar mot andra EU-länder måste göras utan att barns rättigheter riskerar att kränkas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar