onsdag 23 juni 2010

Äntligen - en ny skollag!

Äntligen! I går voterade vi om en ny skollag. Alliansregeringens största lagstiftningsarbete under mandatperioden har nu nått sitt slutmål. Den här veckan beslutar vi om en ny skollag som stärker elevernas rätt till trygghet, rätt till arbetsro, och rätt att nå toppen av sin förmåga. Nu får svensk skola en ny modern skollag med ökat fokus på kunskap, valfrihet och trygghet. Den nya lagen speglar dagens skolväsende med en tydligare och enklare struktur, med regler som så långt det är möjligt är gemensamma för alla skolformer och huvudmän.
Arbetet med den nya skollagen påbörjades för 10 år sedan. Men socialdemokraterna orkade inte slutföra förhandlingarna med sina samarbetspartier - miljöpartiet och vänsterpartiet. Skillnaderna var alltför stora! Istället blev det Alliansregeringen som fick genomföra detta viktiga och välbehövliga arbete. En föråldrad skollag byts äntligen ut för att ge lärarna, pedagoger och skolledare de verktyg och stöd de behöver för att utföra sitt uppdrag.
Den nuvarande skollagen är omodern, oöverskådlig och speglar inte verkligheten, inte minst när det gäller fristående skolors ställning. Den skrevs 1985 och är i stora delar en omarbetning av en lag från 60-talet. Sedan 1985 har svensk skola genomgått omfattande förändringar. Kommunalisering, målstyrning och införande av fristående skolor är bara några av de förändringar som fått omfattande betydelse inom skolområdet.

I den nya skollagen finns flera frågor som har varit extra viktiga för oss Kristdemokrater. Exempelvis stärks kraven på elevhälsovården vilket innebär att eleven, utöver skolläkare och sjuksköterska, även ska ha tillgång till psykolog och kurator. Fristående och kommunala skolor får likvärdiga villkor, lärarens befogenheter att skapa arbetsro i klassrummet förstärks, lektorer återinförs som befattning, föräldrar får ökade möjligheter att överklaga beslut och elever med särskilda behov får ökade rättigheter. Det är också glädjande att behörighetskraven skärps så att endast behöriga lärare ska kunna tillsvidareanställas. Det ger ökade förutsättningar för fler elever att nå kunskapsmålen. Ett utbildningssystem kan aldrig bli bättre än sina lärare. Den nya skollagen stärker lärarnas status och ökar rättssäkerheten för elever.
Vi vet att en av de viktigaste förutsättningarna för att få ett arbete är godkänt avgångsbetyg från gymnasiet. Resultatet från skolorna här i Kronobergs län är, i en jämförelse med hela landet, ganska gott. Det är emellertid fortfarande alltför stora skillnader mellan skolor och kommunerna i länet. Den nya skollagen skapar betydligt bättre förutsättningar för stöd till elever, lärare och skolledare att klara sina uppgifter.

Skolans uppgift är att i ord och praktisk handling förse varje elev de kunskaper och grundläggande värden som är nödvändiga för att leva och verka som ansvarskännande medborgare i ett modernt samhälle. Med den nya skollagen får vi äntligen en skolpolitik som har ett tydligare fokuserar på kunskap, trygghet och arbetsro och där varje skola får betydligt större frihet att utforma sin egen verksamhet. Vi kan på detta sätt skapa en skola för framtiden. En skola som ger varje elev möjlighet att växa och utvecklas.

1 kommentar:

  1. Det är glädjande att så mycket bra kom med i skollagen. Det är däremot skandalöst att man med orden "synnerliga skäl" gör det praktiskt svårt att hemundervisa, som kan vara ett fullgott alternativ för vissa familjer, och som garanteras av FN:s mänskliga rättigheter och EU-konventionen.

    Vi får se vad politikerna gör för de familjer som själva vill ta ansvaret för sina barns utbildning. Jag hoppas att de fortfarande vill stödja dem, inte motarbeta dem och hota om viten osv.

    SvaraRadera