torsdag 27 maj 2010

Dackes drängar lever fortfarande!

Ett efterlängtat besked har kommit från Skolverket som nu har slagit fast att Vederslövs skola inte har brutit mot några lagar eller förordningar när man genomförde sitt historiska samarbetsprojekt mellan skolan och kyrkan.

I dagens Smålandspost kan vi läsa, på ledarsidan, om att Skolverket nu slår fast att om tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och gemensam samvaro får skolavslutningar ske i kyrkan (Läs hela ledaren här). Ändå har den här typen av anmälningar och protester från aktivister och troende humanister med en fundamentalistisk agenda, fått alltför många skolledare att backa – men inte vår egen modiga rektor i Vederslöv! Det kulturella inslagen kommer emellertid tyvärr (i många andra skolor) att genomföras i en svettig gymnastiksal eftersom man då slipper att risken att bli anmäld. Värdiga terminsavslutningar i vackra kyrkolokaler skall nu slopas, men ännu värre är att många elever tappar känslan för vad religionen, i Sverige kristendomen, har och har haft för betydelse för vårt samhälle.
Den ängslighet som präglar skolcheferna på detta område är beklämmande. Vi behöver fler skolledare som likt Vederslövs skolas rektor vågar stå upp för kulturella värden, tar sitt ansvar och sätter kunskapen före rädslan från vissa extremister med otydlig agenda.
Ibland blir jag extra stolt när jag konstaterar att jag kommer från en ort som vågar ta strid och ställning för det som är fullständigt självklart och uppenbart för den absoluta majoriteten, men som ifrågasätts av en liten extrem skara och som skrämmer alltför många.
Dackes drängar lever fortfarande - även om det ibland känns som en utrotsningshotad skara som vi bara hittar i en och annan djup smålandsskog!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar