tisdag 8 december 2009

Obegripligt hård tolkning!

I går eftermiddag var jag i Radio Kronoberg och pratade sjukförsäkring och omförsäkring. De senaste dagarnas debatt har präglats av ett ganska stort mått av förvirring kring sjukförsäkringsreglerna och konsekvenserna av beslutet som vi skall fatta den här veckan.

Jag är naturligtvis upprörd över den fyrkantiga linje som försäkringskassan valt att använda vid deras tolkning av sjukförsäkringsreglerna. Det är därför helt nödvändigt med det förtydligande som Alliansen i socialförsäkringsutskottet kommer att presentera idag.

Konsekvenserna av försäkringskassans tolkning, som gör att svårt sjuka personer ska prövas mot hela arbetsmarknaden, står helt i strid med regeringens intentioner.
En lag kan aldrig detaljreglera varje individuell situation men när man tolkar gällande lagar måste ändå det övergripande målet vara att man letar efter lagens intentioner (är man osäker så kan man ju alltid kontakta lagstiftaren!)

Om man granskar antalet rättsfall mot försäkringskassan så bekräftas att de har valt en obegripligt hård tolkningslinje. 25% av alla som driver sin sak vidare i en
tvist mot FK - får rätt !
(att jämföra med Migrationsdomstolen där 8% får rätt)! Detta är en mycket hög siffra. Fallen med de gravida kvinnorna, där samtliga har fått rätt mot FK, bekräftar också att de har valt en så hård tolkning av lagen att den ofta inte håller i en rättslig prövning. Det är en obegripligt hård linje.

För mig som kristdemokrater är det inte möjligt att acceptera att svårt sjuka personer ska tvingas söka arbete. Svårt sjuka och cancersjuka som varit sjukskrivna i ett år ska ha möjlighet till fortsatt sjukpenning på 80% så länge de är i behov av det. Det får inte råda några tvivel om det och därför är dagens utskottsinitiativ både viktigt och nödvändigt.

Förhoppningsvis så är detta förtydligande tillräckligt för att den fortsatta tolkningen av lagen skall följa dess intentioner. För oss som politiker återstår nu att följa upp konsekvenserna – noga!

Jag utesluter inte ytterligare justeringar och kompletteringar av lagen framöver!

Lyssna på hela debatten här (den börjar ca 5 min in i programmet)

Läs gärna också SvD:s utmärkta ledare idag (Det gäller att få lite distans i debatten)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar