torsdag 10 december 2009

Luciatåg och 7 timmars debatt

Nobeldagen fick en värdig inledning med stämningsfullt och traditionsenligt Luciatåget i bankhallen kl 8.00. Årets första stora luciatåg!
Det är svårt att inte bli tagen av alla vackra sånger som framförs av de klockrena rösterna från Adolf Fredriks musikklasser. Julstämningen börjar så sakta att infinna sig.

Årets ”lucia-tankar” förmedlades av prästen Hans Weichbrodt. Han berättade om den katolske prästen – Maximilliam Kolbe – vars liv var ett levande vittnesbörd om att en levande tro får konsekvenser. För Kolbes del innebar det att han fängslades (efter att ha gömt judar), fördes till koncentrationsläger och så småningom sattes i dödscell (efter att ha tagit en annan mans plats) där han dog!
En stor man, som får, med sitt liv, förmedlar något om medmänsklighet, mod, inre styrka och osjälvisk godhet.

Kort efter den stämningsfulla inledningen av dagen, var vi tillbaka i ”verkligheten” igen. Idag handlade verkligheten om en sju timmar lång debatt med utbildningsutskottet i kammaren. Ämnet för dagen var utskottets budget för 2010 d v s ”Grundskola, högre utbildning och forskning”, ”Studiemedel” och ”Rektorsutbildning”. Efter tre betänkanden och sju timmars debatt så kunde vi då äntligen votera om detta kl 16. Tilldelningen till grundskola och högskola, höjda studiemedel (inklusive höjt fribelopp) och obligatorisk rektorsutbildning är besluten i korthet.

Debatten blev, i vanlig ordning, en aning yvig. Det är lite svårt att följa oppositionens ”röda tråd”. Vänsterpartiets företrädare hävdade, med bestämdhet, att vår höjning av studiemedel handlade om 4:-/vecka d v s 16:-/mån. Hur hon kunde få de 431:-/mån som stod angivna i beslutet att bli 4:-/vecka är fortfarande en gåta. Hon tog också debatten till nya höjder när hon hävdade att dagens studenter lever som "fåglar"!

Man kan onekligen känna att det finns ett visst fog för ytterligare läsa-skriva-räkna-satsningar i skolan. Det är inte bara gårdagens TIMSS-rapport som förstärker känslan av att kunskapen i Ma är ganska bräcklig. En helt vanlig debatt i Sveriges Riksdag bekräftar det intrycket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar