lördag 5 december 2009

En av årets höjdpunkter!

Så hade jag då, än en gång, förmånen att få vara med om utdelandet av Ritht Livelihood-priset (mera känt som det ”Alternativa fredspriset). Priset delas alltid ut här i riksdagen, i slutet av året. Om man inte tror att ”vanliga” människor kan göra skillnad - så är detta en av årets absolut bästa tillfälle att tvingas omvärdera livet.

Priset delas ut till fyra olika personer som har gjort världen lite bättre. Det är svårt att beskriva hur inspirerande det är att få träffa alla dessa människor, från olika delar av världen, som har gjort skillnad. Starka personligheter, utan speciella förutsättningar som har bestämt sig för att bidra til en bättre värld!

Årets pristagare är fyra personer som, på olika sätt, har gjort fantastiska insatser för att förbättra livet för mänskligheten.

Läs och låt dig inspireras:

David Suzuki (Kanada) får årets hederspris ”för sitt livslånga förespråkande av forskarsamhällets sociala ansvar, och för sitt omfattande bidrag till ökad medvetenhet kring riskerna med klimatförändringarna och uppbyggandet av ett folkligt stöd fören politik som verkligheten tar sig an dessa frågor.”

René Ngongo (Demokratiska Republiken Kongo) hedras ”för sitt mod i konfrontationen med de krafter som förstör Kongos regnskogar, och för sitt arbete med att skapa politiskt stöd för ett bevarande och hållbart nyttjande av dessa skogar.”

Alyn Ware (Nya Zeeland) får priset ”för sitt effektiva och kreativa arbete i två decennier med fredsutbildning och med att befria världen från kärnvapen.”

Catherine Hamlin (Etiopien) belönas ”för att under 50 år ha behandlat patienter med obstetrisk fistula (en förlossningsskada) vilket gett många tusen av Afrikas fattigaste kvinnor hälsan, hoppet och värdigheten åter.”

Jag låter Catherine Hamlins egna ord från hennes anförande lysa som en ledstjärna för oss alla:

”In as much as you have done it for the least of these, you have done it for me.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar