måndag 30 november 2009

En man som gör skillnad!

Läkarstämman avslutades förra veckan i Stockholm. Under stämman passade också KLM (Kristna läkare och medicinare) på att träffas. Doktor Denis Mukwege från Kongo var en av gästerna.

Att höra om hans arbete bland detta krigshärjade land där barn och kvinnor systematiskt utnyttjas är en dramatisk upplevelse. Hans, och hans medarbetares, heroiska insatser på sjukhusen ger glimtar från ett liv långt, långt från den hysterisk ”julnojan” som präglar svensk media.

På en direkt fråga om och var man kan finna hopp i Kongo svarar Denis Mukwege omedelbart – kyrkorna! Kyrkorna och de kristnas roll kan inte understrykas nog mycket – enligt honom. De kristna gör skillnad och spelar roll. Doktor Mukwege, som själv är en djupt troende kristen, har inte valt att göra som många av hans kollegor, nämligen lämna landet för ett välavlönat arbete och ett bekvämt liv i väst. Han har valt att ”göra skillnad” bland sitt eget folk och arbetar kvar under obeskrivliga förhållanden i ett land där våld och övergrepp är ständigt närvarande. Det skapar respekt!
Han och hans medarbetare är värd all beundran och vårt helhjärtade stöd.
Jag är tacksam över att ha fått möta en stor man med ett så stort och varmt hjärta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar