lördag 21 november 2009

En ideell armé

Det är missionsauktionstider här i Småland. Idag var det dags för missionsauktions i Dänningelanda. Jag var där och mitt uppdrag var att förmedla rätt sak till rätt köpare och ta rätt betalt efter varje utrop.
För dem som inte har varit på en missionsauktion säger jag – någonting fattas er i livet!
Även om auktionerna har ändrat karaktär från den tid då syföreningarna samlades under året och handarbetade för att sedan auktionera ut sina alster i slutet av året, till att numera vara en plats där utropen kännetecknas av allt från penslar och sopkvastar till brödlimpor, ostkakor och hembakat godis, så är konceptet detsamma.
Några beundransvärda eldsjälar samlas under året. Handarbeten har kanske bytts ut mot träslöjd eller annat hantverk. Men den oegennyttiga drivkraften att producera någonting, bara för glädjen att kunna skänka det och sedan kunna ge bort alla pengarna till dem som har det sämre – den finns kvar. Det finns inte en tanke på att någon skulle begära ersättning för sin arbetsinsats. Allting görs på frivillig väg – utan tanke på egen vinning, bara för glädjen att kunna hjälpa ”sin nästa”.
Denna ideella armé av självklara idealister som finns runt omkring i våra byar är värda all beundran. Men även alla dem som kommer till auktionerna, osjälviskt köper limpor, godis och hantverk till höga överpriser. Som bidrar till gemenskapen, glädjen och värmen som alltid infinner sig när människor samlas för att tillsammans göra gott.Ikväll kunde vi konstatera att kvällens auktion hade inbringat drygt 20 000:-. Pengar som oavkortat kommer att förmedlas till välbehövliga hjälpinsatser i kristdrabbade länder. Jag är lyckligt lottad som får leva i en bygd där medmänsklighet och givmildhet är en självklar del av livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar